Een Travellerspoint blog

29/11/2015 Ushuaia

Onze eindbestemming

semi-overcast 12 °C

large__1120744.jpg
Zicht op de stad van uit ons raam

Ondertussen is de Malbec en de Argentijnse steak ons welbekend maar hier in Ushuaia gaan we voor het eerst, tijdens ons verblijf in Argentinië, krab eten. Onze wandeling in het stadje gaf duidelijk aan dat dit gerecht hier een specialiteit is. Het stadje zelf doet heel toeristisch aan. Er werd in de loop der tijd spijtig genoeg niet veel aandacht geschonken aan enige vorm van stedenbouw. De schoonheid van de omliggende, besneeuwde bergen, staat erg in contrast met de kitscherige uitstraling van het stadje.
Wat het weer betreft blijven we geluk hebben, het is hier wel wat frisser maar de zon blijft van de partij.
19:00u nu gaan we krab eten samen met Fer en Bettina.
23:30 u Bettina, een Belgische, woont reeds meer dan 20 jaar, samen met haar man Fer, een Nederlander, in Zeeuws Vlaanderen. Zij vertelde deze avond op een heel leuke manier wat de verschillen zijn tussen Nederlanders en Belgen. Verrassend hoe zij de bekende clichés wist te doorprikken. Wat we zeker kunnen beamen is haar stelling dat het voor een Nederlander veel moeilijker is om zich te laten aanvaarden in België dan dat dat het geval is voor een Belg in Nederland.
Jan

29/11/2015 vlucht van El Calafate naar Ushuaia - Tierra del Fuego
Om 9u30 vertrekken we vanuit ons Hostel naar Ushuaia. Om 11u50 is onze vlucht dus kunnen we het rustig aan doen. De vlucht duurt 1u10 minuten. Er hangen lage wolken zodat we helaas na het opstijgen niet kunnen genieten van de mooie natuur onder ons. Ushuaia is het laatste stadje op het zuidelijk halfrond. Het is heel winderig en een paar graden koeler als we uitstappen. Het weer is hier heel wispelturig en kan op een dag drie seizoenen herbergen. Als we het stadje intrekken staat er een schrale westenwind en voelt het ijskoud aan. We verblijven in een Aparthotel. We hebben een zitkamer, keukentje, badkamer en 3 slaapkamers ter beschikking waar we de drie dagen en nachten die we hier verblijven dankbaar gebruik van zullen maken. Voor de mooie architectuur moet je hier niet zijn. Er staan een paar mooie huisjes aan de baai de rest gebouwen hebben niet veel te bieden. De metalen halfronde loodsen en de golfplatendaken van de huizen roepen de sfeer van Antarctica op. In 1896 stichtte de Argentijnse staat er een strafkolonie. Met behulp van dwangarbeiders werd de infrastructuur aangelegd en hout gekapt om de stad te bouwen. De gevangenis werd in 1947 door Perón gesloten. In de haven liggen grote cruiseschepen die van hieruit vertrekken naar Antarctica. De vele visrestaurants serveren naast forel en zalm ook de Koningskrab (centolla). In de betere restaurants zitten die in een aquarium en kan je er eentje uitkiezen. De meeste krabben wegen 2 á 3 kg. We hebben een stoofpotje met Koningskrab in room gegeten maar morgen gaan we toch voor de gekookte krab

Geplaatst door Jan Van Acker 14:02 Gearchiveerd in Argentinië Tagged ushuaia Reacties (1)

28/11/2015 Te Paard (Torres del Paine)

Paardrijden in de prairie van Nationaal park Torres del Paine

sunny 17 °C

28/11 National park Torrres del Paine -El Calafate
Vandaag keren we terug naar onze "uitvalsbasis" El Calafate maar eerst staat er nog paardrijden op ons programma. We rijden onder begeleiding van de beroemde Gaucho's een tocht te paard. Uitgerust met een helm en echte lederen beenbeschermers beginnen we ons meer en meer te gedragen als echte volleerde ruiters. Onze rijervaring beperkt zich tot twee uurtjes rijden in Cuba dus het is afwachten of deze Argentijnse hengsten ook te bedwingen zijn. De paarden zijn iets hoger dan deze van Cuba maar alles verloopt vlot. Heb het zelfs aangedurfd om met een zachte tik op de flank in draf te gaan. We rijden langs de voet van de Torres door de pampa's. Na een fotostop rijden we verder en waden we door de rivier. Het water komt tot boven de knieën van de paarden vervolgens rijden we door het bos. Na een gezamenlijke lunch met de bus terug naar El Calafate in Argentinië. Aan de grens weer dezelfde grensovergang procedure, bus uit, pascontrole, andere bus weer in. Rond 23u. zijn we terug in onze ondertussen vertrouwende Hostel waar we nog gezellig rond de grote tafel met een wijntje en een biertje wat zitten na te praten.
Chris
P1110685.jpgP1110666.jpgP1110654.jpgP1110620.jpg

Met het leuke paardenavontuur in Cuba, van enkele maanden geleden, nog vers in het geheugen, keken we erg uit naar de 2,5 u durende wandeling te paard door dit prachtige steppe landschap. Onze verwachtingen werden meer dan 100% ingelost.
Om 15u staat onze bus klaar o ons terug naar Argentinië te brengen.
j.

Geplaatst door Jan Van Acker 4:37 Gearchiveerd in Argentinië Tagged aa Reacties (0)

27/11/2015 Chili, Torres del Paine

Chili, Torres del Paine

sunny 18 °C

27/11/2015 Torres del Paine
We worden met de bus naar het Grey Lake gevoerd. De ijsschotsen die in het meer drijven zijn opvallend groot en lijken wel kunstwerken. Slecht 1/9 steekt bevindt zich boven de waterspiegel. We maken een tochtje langs het schiereiland en maken enkele mooie fotos van Geys Gerry en Evelyn onze Djoser gids.
Later op de dag maken we een wandeling langs de Pingo river naar de Zapata Lookout waar we echter niet geraakt zijn wegens tijdsgebrek. Het was ook een behoorlijk pittige klim met tal van mooi uitzichten op de Greygletcher het Grey meer en de Torres.

Geplaatst door Jan Van Acker 4:35 Gearchiveerd in Chili Tagged del chili paine torres Reacties (1)

26/11/2015 El Calafte - Torres del Paine

El Calafate -Torres del Paine

sunny 18 °C

large__1120607.jpg26/11 El Calafate - Torres del Paine
Om 5u30 vertrek naar Torres del Paine dat wil zeggen opgestaan om 4u30. We hebben een lange maar prachtige busreis voor de boeg. Onderweg verschillende keren gestopt prachtige uitzichtpunten. De grensovergang Argentinië - Chili. De Argentijnse autobussen mogen niet rijden op Chileens grondgebied en de Chileens niet op Argentijns grondgebied. Er mogen geen verse niet verpakte producten de grens over. De controle is heel streng. Onze handbagage gaat door de scanner en onze koffers worden besnuffeld door "drugshonden". Er mogen geen sneetjes kaas, ( smeerkaas mag wel) ham, honing, melk, vers fruit en dierlijke producten zoals pels ed. over de grens. Ook noten en rozijnen worden niet toegelaten. Het overschrijden van de grens is een heel ritueel. De Argentijnse bus stopt eerst aan de Argentijnse grenspost. Daar worden de paspoorten gecontroleerd en krijg je een uit stempel. Vervolgens rijdt de bus door een niemandsland +/- 6 km. tot aan de Chileense grens. Daar worden de paspoorten gecontroleerd en krijg je een in gestempeld. De bagage moet uit de bus en wordt gecontroleerd door snuffelhonden. Vervolgens komt de Chileense bus en kan de verdergezet worden. De huisjes waar we verblijven zijn heel sober maar het uitzicht dat we hebben op de Torres del Paine is onbeschrijfelijk mooi.
Chris

Vertrokken om 5:30 met een klein busje. We maken een omleiding om zo veel mogelijk de gravelwegen te vermeiden. De meeste passagiers slapen in de bus, het landschap: steppe, woestijn 100mL /m² /jaar. Na een uur of vier bereiken we de grens met chili. Een echte grenspost met alles er op en er aan: slagbomen, wachtende rijen mensen, niemandsland. Aan de Chileense grenskant viel het wachten en de vriendelijkheid van de Chileense douane goed mee (volgens onze gids is dat zeker niet altijd het geval
Ook het geld wisselen is gelukt 1 EUR = 720 Chileense Pesos
Na 12 u busreis aangekomen in ons hotel “Tyndall” iedereen is doodmoe. We slapen per twee koppels in bungalowtjes : telkens twee slaapkamers en een badkamertje.
Het hotel is slechts een onderdeel van een groot complex waarin o.a. een manège een kleiner klasse hotel en groot restaurant gevestigd is. We hebben een prachtig uitzicht op de “Torres del Paine” Het weer valt opnieuw heel goed mee (half bewolkt, af en toe veel wind)
S’avonds gezellig, samen met Fer & Betty bij een glaasje wijn en een sigaar deze lange dag afgesloten en vroeg gaan slapen.
J.

Geplaatst door Jan Van Acker 4:34 Gearchiveerd in Argentinië Tagged aa Reacties (0)

25/11/2015

Calafate - Perito Moreno

sunny 16 °C

El Calafate

El Calafate

25/11 Calafate Perito Moreno
Na een karig ontbijt, toast met confituur, vertrekken we naar de gletsjer Perito Moreno. Terwijl alle gletsjers ter wereld krimpen zijn de Perito Moreno en de in Chili gelegen Pio XI de enige gletsjers ter wereld die nog aangroeien. De ijsmassa glijdt vanaf de ijskap omlaag naar de zuidelijke arm van het Lago Argentino, het grootste meer van Argentinië. De 60 meter hoge ijswand kalft voortdurend af. Met ploffende, krakende op donderslagen lijkende geluiden donderen tonnen ijs naar beneden in het meer. Door de aangroei van +/- 7 cm per dag werd de gletsjer vooral beroemd om de wijze waarop hij periodiek het kanaal Brazo Rico afsluit van het Lago Argentino. Afgesloten van zijn natuurlijke afvoer stuwt het water in de Brazos op tegen de flank van de gletsjer en overstroomt het omringende gebied, totdat de druk zo hoog wordt dat het een doorgang forceert. In 1950 steeg het waterpeil 30 meter en bleef het kanaal 2 jaar afgesloten. De laatste doorbraak was in 2006. En we kunnen het niet laten! Terug in El Calafate zijn we fietsen gaan huren. We hebben een tochtje van 2 uren gemaakt langs de oevers van het prachtige Lago Argentino, waar vele vogels, flamingo's en paarden hun habitat hebben.
Doordat we bijna dagelijks de krant kunnen downloaden zijn we op de hoogte van de verschrikkelijke aanslagen die er geweest zijn in Parijs en de daardoor veroorzaakte paniek oa ook in België. Ik denk dat we in een sterk veranderd land zullen thuiskomen.
Chris

Geplaatst door Jan Van Acker 4:32 Gearchiveerd in Argentinië Tagged abc Reacties (0)

(Berichten 6 - 10 uit 25) « Pagina 1 [2] 3 4 5 »